Translate

7 Eylül 2019 Cumartesi

UKRAYNA – KUŞ ÜZÜMÜ, ÇAM FISTIĞI


Gelecekte, Ukrayna ile özdeşleşecek 10 deyim, kelime, cümle arasında;
‘UKRAYNA’NIN ZEYTİNYAĞLI DOLMASI’
Kelimelerinin olması, Ukrayna halkından, bu işe yatkın olanlarının, çalışarak, emek vererek, üreterek, sağlıklı yemek yaparak, - kendi iş yerinde-, -küçük işletmesinde-  iyi bir aile, iyi bir iş ve iyi bir gelecek için gerekli olan bazı düzenekleri kurmalarının mümkün olacağını, ara sıra düşünürüm.  

Ukraynalılar temiz millettir. Sağlık ve gıda da, güvenilir millettir.
Şimdi yeni dönemde, Türkiye’de, Konaklama Tesisleri yapacaklar.
Türkiye’den başlayan hat’ta, eski – yeni İpek Yolu hattında, Konaklama Tesisleri ve Oto Bakım Atölyeleri olacak. Belki o tesislerin, küçük sağlık ocakları da olacak.

Büyük fabrikasyon üretim yerine, bir yerde üretilip, çok yere dağıtıma yerine, her yerde, sayılı belli kişiler, sertifikalı kişiler, bu işin eğitimini almış kişiler; ZEYTİNYAĞLI DOLMA yapacaklar. Canlı üretim.

Bu dolmaların, gerek kuşluk vakti, Amerikan usulü, güçlü kahvaltı, iyi bir akşam yemeği yer iken, öğleyin ev dışında, öğün-savma’da, ya da hafif, besleyici, doyurucu, ağır olmayan bir öğle yemeğinde,  ikindi vakti, iyi paketleme ile servis. (Ev’e servis değil, cadde’den, dükkân önünden geçerken bir paket almak.) gece yatmadan önceki ya da hafif gece atıştırması.  Buzdolabında, iki-üç gün, belki daha uzun süre kalır. Pikniğe, tarlaya – bahçeye, seyahate gider iken, özel soğutucuya –serinleticiye gerek olmadan, sıcak havada, doğal ortamda, ertesi güne kadar bozulmadan kalır.

Genellikle, dolmalık büyük biber ve diğer seçenekler kullanılır iken, zeytinyağı ve pirinç dışında, dolmanın temel malzemeleri arasında, ÇAM FISTIĞI ve KUŞ ÜZÜMÜ de vardır. İşte bunların, nerelerde yetiştikleri, rekolteleri, Kara deniz üçlüsü ülkelerin, hangi bölgelerinde yetiştirilecekleri konusunda bir ön araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yazdığım tarzda, fabrikasyon olmayan, yerinde üretim, üreten de – yapıldığı yer de, yapanlar da görülecek. Çok alış – veriş merkezi ve çarşı içindeki dükkânlar arasında, UKRAYNA’NIN, ZEYTİNYAĞLI DOLMA dükkânları olacaktır.

Bu dükkânlar, şu anda Türkiye’de olduğu gibi, her cadde, her köşe başında değil, Amerikan usulü, her mahalle ya da belli bölgelerde, sadece bir dükkân.
.
7.09.2019 12:20
.
EK: Ben hiç pirinç tarlası görmedim.
Tosya Pirinci var. Tosya’ya da gittim. Ya mevsimi değildi, ya da o amaçla gitmemiştim.
Türkiye’de, pirinç üretim bölgeleri ve durum nedir? 
Yeni tarla – toprak düzenlemelerinde, Halk İşletmeciliği, pirinç üretimi hakkında da, bir ön çalışma, ön bilgi dosyası.
.
…..
EK : “BULGUR & ET” sarmaş-dolaş olmaları.

Sıcak yemek dolmalar için, pirinç’in alternatifi; bulgur.

ABD, yiyecekte, bolluk ülkesidir.
Tabak, yemek porsiyonları da büyüktür. Bu nedenle de, ekmeği az yerler.
Daha çok öğle yemeklerinde, yemekhanelerde, örneğin ‘Ton Balığı’, masa üzerine, büyük parça konulur. İsteyen, istediği kadar, tabağına alır.
Yemekleri de çok çeşitlidir.

Bunlara ilave, Türkiye kaynaklı birkaç çeşit, menülerini daha da zenginleştirir.

BULGUR: Buğday tanelerinin, bulgur değirmenine atılıp, küçük buğday tanelerinin dış kabukları soyulurken, daha küçük parçalara bölünmesidir.
Bir buğday tanesi, sanıyorum 3 ya da 4 parçaya bölünüyor.
TÜRKİYE’DE, (Genel olarak Orta Asya ve Rusya’da) BU SİSTEMLE, ETLİ DOLMALAR ( et, kıyma olarak.) ve diğer çeşit, bazı etli yemeklerde, BULGUR – ET BULUŞMASI, bunları yiyenlerde, ruhsal ve bedensel, sağlamlık hissini artırır. Koşmak ya da eşiniz ile birlikte yatmak isteği verir. Eşiniz de, aynı yemekten yemiş ise, ‘davet ile yatağa gelmez.’ onu kovalayarak, yakalayıp, yatağa atmak durumundasınız. Böylesine bir yan etkisi vardır.

Zeytinyağlı yiyecekler – dolmalar, soğuk yenilir.
(Yakın geçmişe kadar, Türkiye’de, sıvı, Ayçiçeği Yağı yoktu.
Ayçiçeği Yağ’ı, çoğu yerde, Zeytinyağı yerine kullanılamaz!?. Bu bilinsin.) 
ET – BULGUR karışımı, Kabak, Patlıcan, Biber dolmaları ise, sıcak yenilir.

Türkiye’de, yoğurt fabrikasyon olunca, eski tadı ve lezzeti kalmadı.
Dolmaların üzerine, isteğe bağlı olarak, yoğurt konulunca, yemek – yemek olur.
Ev’de, akşam yemeğinde, bulgur – et karışımı, yoğurtlu dolma yiyen kişi, uykusunda da tam dinlenir. Ertesi sabah, çok dinç uyanırsınız. Mideniz, bu karışı çok sever, ‘yemek ile tedavi’ de olmuş olursunuz.  Kısaca, sıcak yemek dolmalarda, ‘bulgur’, ‘pirinç’e, iyi bir alternatiftir.

Amerikan Gıda Uzmanlarının, ‘BULGUR’ u görüp – tadıp,  dolmalarda da kullanımını, incelemeleri dileği…

Beğenirseniz, - az ekmek yiyen- Amerikan Beslenme Sisteminde, çok yemekte, tamamlayıcı olarak kullanılacağını tahmin ediyoruz. Böylece, buğday’da olan çok minerallerde, farklı bir şekilde alınmış olur.   

18.09.2019 11:52

---------------------------

yan sütun not anonsu .
........
EK : “BULGUR & ET” sarmaş-dolaş olmaları.

Sıcak yemek dolmalar için, pirinç’in alternatifi; bulgur.
…..
Bu ek, ana sütundaki: “UKRAYNA – KUŞ ÜZÜMÜ, ÇAM FISTIĞI” mesajı altına ilavedir.
 -----------
ABD ve RUSYA’ ya, Gizli Mesaj!

Yazı yazmayı istemiyorum.
Ana fikir ve özeti, yan sütundan vereyim.

Ev de TV ler bozuk. “Nasıl olsa, başka eve taşınacağım.” diye önemsemiyorum. Kısaca, Tv izlemiyorum.

Geçen ay, bir lokanta da, TRT de, bir TV dizisi reklamını gördüm.
Hiç te hoş olmayan mesaj ve görüntüler vardı. 
Cumhurbaşkanlığı Hükümeti, geçiş dönemi bitene kadar (1.5 – 2 yıl) bazı dizilerin YAYINLARININ ENGELLENMESİ. (özel Tv ler dâhil)

Onların yerine, o yayın saatlerinde,
Yeni bir film seslendirme, dil, metin çeviri ekibi kurularak,
Amerikan ve Rus üniversitelerinin önerecekleri bazı yeni diziler ve ESKİ FİLMLERİN yayınlanması.

18.09.2019 14:03

…. 


Hiç yorum yok:

Katkıda bulunanlar

Share it