Yukarıda sayılan ülkelerin, -SABİT MOBİLYA – HALK İŞLETMECİLİKLERİNE DE, bir not var.
Yakın yıllar öncesine kadar, Türk Evleri’nin çoğunda, Genellikle, 40-50 – 100 cl ya da CC mi deniliyordu - Renkli cam kap içerisinde, oksijen ve tentürdiyot bulunurdu. Yanında da, bir paket pamuk, küçük sargı bandı, sargı bezi, bir makas.
Et doğrar iken, sebze bıçakları çok keskin. Bir kaza ile küçük bir kesikte… Bir sivilce patlattınız. Kulak arkası, yağ kesesi oluştu. Olgun halde. Basınca patlıyor. Doktora gitmeye gerek yok. BU işlem sonrası, bir parça pamuk alınır, oksijen ile silinir ve arkasından bir yeni parça pamuk, tentürdiyotlu olarak, orası silinir.
Geçen ay, önemli bir yerde, bir şey patlattım. Orayı, kolonya ile sildim.
Hâlbuki benim evimde, ta Kayseri’de iken aldığım, bu ev’de de kullandığım, bir ECZA DOLABI vardı. Detaya girmeyim…. Şimdi yok!
SAĞLIK BAKANLIKLARINDAN İSTENEN:
Her ev’de, sağlıkçı yoktur.
Çok karmaşık, karışık, detaylı, ilk yardım seti türünde değil.
Yara, bere, kesik, küçük müdahale ve belki, sıcak su dökülmesi, küçük yanık, küçük kesik gibi durumlarda, ilk müdahale. Az sayıda, az çeşit, bunun malzemeleri nelerdir? Nasıl kullanılır? En basit anlaşılır şekli ile, yazılı, küçük bir broşür - kitapçık. Her ülkenin, kendi sağlık bakanlığı, kendi şartlarına göre, oraya konulacak olan, sabit malzemelere uygun bilgiler.
Birey ya da ailede bir başkası, bir rafa, kendi ilaçlarını koydu. Bekletme dönem ve şekli. İlaç kullanma, metodu. Bazı, temel tavsiyeler.
MOBİLYA, HALK İŞLETMECİLİKLERİ.
Evlerde, ECZA DOLABI, genellikle, Banyo’dan, yatak odasına geçiş koridoruna konulur. Bazen de, giriş holünde, bir kenar. Ya da mutfakta bir yerdir. Çocukların, ulaşamayacakları, büyüklerin rahat ulaşacakları yükseklikte, bir yere monte edilir. Montaj şekli.
Kullanıcılardan, dolap – derinlik, büyüklük, ebat bilgilerini, raf ölçülerini, doktorlar ile birlikte yapmak.
Bekâr ya da az nüfuslu aileler için, küçük boy.
Kalabalık aileler için, orta boy ölçüleri, nasıl olmalıdır?
Bu iki modelin, sürgülü cam, camlı kapak ya da iç – küçük çekmece, küçük kilit’e ihtiyaç var mıdır?
BU GÖRÜŞMELER SONRASI, iyi görünüşlü, ekonomik, seri üretim.
Her, ecza dolabı içerisinde de, Sağlık Bakanlığı’nın, tavsiye kitap – broşürü ile birlikte.
Kolay Gelsin. 20.03.2021 21:32
.
EK: Yakın döneme kadar, vücudun herhangi bir yerinde, yağ – beze denilen bir sertleşme olur ise, eczanelerden SİYAH MERHEM diye, reçetesiz alının, tüp içerisinde değil, soğuk algınlığında kullanılan, VICKS şişesine benzer, kapaklı bir kabı vardı. Evde, o bölgeye, gazlı bez ile bu merhem konulur. Plaster ile üstü kapatılırdı. Ertesi gün, o sert kısmın, iyileştiği ya da –hiçbir dış müdahale olmadan- patlayıp, boşaldığı görülürdü. Şimdilerde, bunu kullanan yok sanıyorum. BU merhem, ne idi? Bir incelenmesi.
.
ECZA DOLABI dışı, KONU DIŞI BİR HATIRLATMA:
SPOR, AÇ KARNINA YAPILIR. Yoksa tehlike oluşabilir.
Lise’de, okul takımında, diğer okullar ile maçlara çıkan birisine, bunu söyleyince şaşırmıştı. ‘Yemekten hemen sonra maç’a çıkıyoruz.’ Demişti.
Yemekten, 2 -3 saat sonra, en az da, bir saat sonra, koşu yapılabilir. Maç’a çıkılabilir. BU basit kural, çeşitli nedenler ile önemlidir. Yürüyüşte, normal ya da, hafif hızlı yürüyüşte, bu kural geçerli, olmayabilir. Bununla birlikte, hızlı yürüyüşte, yemekten sonra, yarım saat bekleyip, yürümek, daha iyi olabilir.
21.03.2021 22:28
.
++++++++++++
……..
BUNU BİLE YAPAMIYORLAR?
Bugün, pastanemsi, temiz görünümlü bir yerden, kapalı küçük, kıymalı, patatesli, peynirli pide aldım. Kıymalı ve peynirlinin, yumurtalısı olur. Yumurtalısı yokmuş. Apartmanın bahçesinde, Beyaz peynirliyi, ilk ısırışta, sevmedim. Evde incelemek amacı ile bıraktım. Diğerlerini de, aç kalmamak için… Galiba, peynir, peynir değil gibi… Peynirin alt, ucuz ürünlerinden. Ortadan kesilmiş, iki parçayı, çöpe atmak zorunda kaldım. Kıymalı da ne ise de, PATATESLİYİ YAPMAK ÇOK KOLAYDIR.
Ben şimdi sizlere, PATATESLİYİ, BİZLER NASIL YAPARIZ? Onu anlatayım.
Genellikle, küçük boy, orta boy patatesleri haşlıyorsunuz. Yani, su içinde, pişiriyorsunuz. Suyu süzüp, biraz soğuduktan sonra, patates kabuğunu soyuyorsunuz. Normal, yenilme kıvamında. İstenirse, üzerine tuz – biber serpilip, yenilebilir.
Pişmiş, soyulmuş patatesleri, büyük olanları, bir bıçak ile parçaladıktan sonra, bir kaşık ile eziyorsunuz. Sıvı yağ değil. Günlük kullandınız, alışık oldunuz margarin yağını, ocak üzerinde, tencerede eritiyorsunuz. İlk erime sonrası, genellikle, sadece soğan, var ise ya da isteğe bağlı olarak, doğranmış yeşilbiberi, ısınmış yağda kavuruyorsunuz.
Ezilmiş patateslerin üzerine, tuz, toz biber, karabiber, kuru nane, ekiyorsunuz.
(En uygun toz biber; Kayseri – Cırgalan biberidir. Bu biberin fide tohumlarını, Ukrayna ve Rusya almış. Kayseri’de de, Tatlı, kırmızıbiberden, renklendirici tatlı toz biber. Acı, kırmızı biberden üretilen acı toz biber’i, -her ikisinden- yeterince serpiyorsunuz. HER İKİ ÇEŞİT, ORJİNAL, KAYSERİ TOZ BİBERİNİN, ÜRETİMİ İÇİN, “HALK İŞLETMECİLİĞİ”, KAYSERİ’DE KURULACAKTIR. Kayseri imalatı, hilesiz, temiz, toz biberi, gelecek senelerde, raflarda bulursunuz. Acı biberin, tatlandırıcı, iştah açıcı özelliği var.)
Kavrulmuş yağ içerisine, ezilmiş patatesleri koyup, kaşık ile çevirerek, birazcık kavrulana kadar, ateş üstünde işlem yapıyorsunuz. OCAKTAN İNDİKTEN SONRA DA, YENMEYE HAZIRDIR. Sürekli değil, dönem dönem, bu patates kavurma mutfakta olur. Çocuklar, büyükler, acil bir şeyler atıştırmak isteyince, ekmek arasına da konulup – yenilir. Günümüzde, mikro dalga, ısıtmada, çok kolaylık sağlıyor.
Her zaman, etli pide yapılmaz. Yukarıda anlatılan şekilde, KAVRULMUŞ PATATESİ, mahalle fırınına götürünce, açık kıymalı pidenin hamuru ile, yanlardan kapatılmış, PATESLİ PİDE olarak, evlerde, birkaç gün, yenmeye hazır, bekleme ömrü de vardır.
BU iş, bu kadar basit iken, maliyeti düşük iken, et ve peynire oranla, sıhhi kaygı oranı da çok düşük olmasına rağmen, bunu bile Ankara’da yapamıyorlar. İçi de, çok çok az koyuyorlar.
RUSYA, UKRAYNA, KAZAKİSTAN, TÜRKMENİSTAN, MOĞOLİSTAN, Patatesli Pide’nin iç hazırlanma ve mahalle fırınında, pişirme, servisini de kapsayan, küçük bir yönetmeliğinin hazırlanması dileği.
20.03.2021 20:09
…….
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder