Bu yazının muhatabı, Amerika Tarım Bakanlığıdır.
Amerikan Eyaletlerinde, zeytin ağacı ve incir fidelerinin
yetişebilirlik yerlerinin – durumunun belirlenmesi çalışmalarını başlatma
amaçlıdır.
New
York – Concordia College yemekhanesi yöneticisi ve mutfakta kullanılan malzeme
tedarikçisi, orta yaşlı, cana yakın, öğrencilerin çoğunu iyi tanıyan, mutfak
yemekhanesi servis sırası yanında, daima açık kapı, camekânlı odası olan bir
bayandı.
Bir
gün, tabldot yemek sırasına girdiğimde, “Cafer, senin için, hoşuna gidecek bir şey
aldım.” Diye seslendi. Sonra yanıma gelip;
Zeytini
özledin mi? Sever misin? Dedi.
İsteğe bağlı
yiyeceklerin bulunduğu bölümdeki, kapların arasında, iri, çekirdeği, özel bir
yöntemle çıkarılmış, siyah zeytin taneciklerini gördüm.
Zeytin,
Akdeniz orijinli olan Amerikalılar dışında, diğerleri tarafından çok
bilinmiyordu. Bu zeytin, Yunanistan orijinli idi. Sofralık işlem görmüş, etli,
tadı-lezzeti tam kıvamında, tuzsuz, çekirdeği çok iyi çıkarılmış, iriliği XL büyüklüğünde
idi.
ABD Sağlık Bakanlığı, kahvaltılık zeytin dışında, sıvı yağ
üretiminde de, ZEYTİN SEÇENEĞİNİ DE kullanmak ister ise, iklim özellikleri
farklı olan eyaletlerinde, ZEYTİN AĞACI YETİŞTİRMEK, HİÇ DENENDİ Mİ?
Dün
gece, aklıma bu konu geldi.
Sanıyorum
üç-beş yılda, bu deneme sonucu ortaya çıkar. Ancak o tarihten sonra ABD ye bazı
öneriler olabilir.
…….
İNCİR
KONUSU.
ABD de,
Kuruyemiş, yaş yemiş gibidir. Bu işi çok iyi yapıyorlar, çeşitleri de çok
fazladır. Yanlış tespit olabilir. Benim tanık olduğum ya da bulunduğum bölgede,
kuruyemiş yeme alışkanlığı çok yoktu!...
O
bölgede bir markette, çok çeşit vardı. Ara sıra, onlardan alır yerdim.
“ABD de,
KURU YEMİŞ – YAŞ YEMİŞ gibi.’nin anlamı: Örneğin Ceviz ya da adını bilmediğim, 3-5
çeşit ceviz türevi yiyecek, kabuğu kırılmış, ince zarı bile alınmış, daha tap-taze
halde satışa sunuluyor.
Gelecekte, Türk Halk İşletmeciliği
Marketlerinde, o çeşitler Türkiye’ye gelince, çok tutulacağından eminim. Bizden de, bu dalda
çalışacak olanların, o yıllarda, ABD ye, bu işi öğrenmeye gitmelerini isteriz.
Türkiye’den
ABD ye, - Kuru İncir satmak - amaçlı değil de, çeşitlerini artırmak amaçlı, ABD Sağlık Bakanlığı’nın
incir’i incelemesi sonucu, yararlı görürler ise;
İNCİR ve
ZEYTİN’i, nereler de, nasıl kullanacaklar? Bunu da takip etmeyi diliyoruz.
Nihai amaç, birbirlerimize, yiyecek, kuru yemiş satmak değildir.
Türkiye’nin kendi ihtiyacı ve Karadeniz üçlüsü için, ürettiği
– üreteceği kuruyemişi, AMERİKAN YÖNTEMİ ile, NASIL DAHA İYİ HALE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ.
Bu dalda da, Türk Halk İşletmeciliği kurulunca, tarladan –
bahçeden – topraktan satışa sunulma aşamasında, Amerikan Bilgisine ihtiyacımız var.
Bunu, - geleceğe
yönelik - şimdiden bir tarafa not almanız dileği.
.
2.12.2018 10:58
…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder