Translate

2 Aralık 2018 Pazar

AMERİKAN ZEYTİNİ - İNCİR.



Bu yazının muhatabı, Amerika Tarım Bakanlığıdır.
Amerikan Eyaletlerinde, zeytin ağacı ve incir fidelerinin yetişebilirlik yerlerinin – durumunun belirlenmesi çalışmalarını başlatma amaçlıdır.

New York – Concordia College yemekhanesi yöneticisi ve mutfakta kullanılan malzeme tedarikçisi, orta yaşlı, cana yakın, öğrencilerin çoğunu iyi tanıyan, mutfak yemekhanesi servis sırası yanında, daima açık kapı, camekânlı odası olan bir bayandı.

Bir gün, tabldot yemek sırasına girdiğimde, “Cafer, senin için, hoşuna gidecek bir şey aldım.” Diye seslendi. Sonra yanıma gelip;
Zeytini özledin mi? Sever misin? Dedi.
İsteğe bağlı yiyeceklerin bulunduğu bölümdeki, kapların arasında, iri, çekirdeği, özel bir yöntemle çıkarılmış, siyah zeytin taneciklerini gördüm.
Zeytin, Akdeniz orijinli olan Amerikalılar dışında, diğerleri tarafından çok bilinmiyordu. Bu zeytin, Yunanistan orijinli idi. Sofralık işlem görmüş, etli, tadı-lezzeti tam kıvamında, tuzsuz, çekirdeği çok iyi çıkarılmış, iriliği XL büyüklüğünde idi.

ABD Sağlık Bakanlığı, kahvaltılık zeytin dışında, sıvı yağ üretiminde de, ZEYTİN SEÇENEĞİNİ DE kullanmak ister ise, iklim özellikleri farklı olan eyaletlerinde, ZEYTİN AĞACI YETİŞTİRMEK, HİÇ DENENDİ Mİ?

Dün gece, aklıma bu konu geldi.
Sanıyorum üç-beş yılda, bu deneme sonucu ortaya çıkar. Ancak o tarihten sonra ABD ye bazı öneriler olabilir.
…….

İNCİR KONUSU.

ABD de, Kuruyemiş, yaş yemiş gibidir. Bu işi çok iyi yapıyorlar, çeşitleri de çok fazladır. Yanlış tespit olabilir. Benim tanık olduğum ya da bulunduğum bölgede, kuruyemiş yeme alışkanlığı çok yoktu!...

O bölgede bir markette, çok çeşit vardı. Ara sıra, onlardan alır yerdim.
“ABD de, KURU YEMİŞ – YAŞ YEMİŞ gibi.’nin anlamı:  Örneğin Ceviz ya da adını bilmediğim, 3-5 çeşit ceviz türevi yiyecek, kabuğu kırılmış, ince zarı bile alınmış, daha tap-taze halde satışa sunuluyor.

Gelecekte, Türk Halk İşletmeciliği Marketlerinde, o çeşitler Türkiye’ye gelince, çok tutulacağından eminim. Bizden de, bu dalda çalışacak olanların, o yıllarda, ABD ye, bu işi öğrenmeye gitmelerini isteriz.

Türkiye’den ABD ye, - Kuru İncir satmak - amaçlı değil de,  çeşitlerini artırmak amaçlı, ABD Sağlık Bakanlığı’nın incir’i incelemesi sonucu, yararlı görürler ise;
İNCİR ve ZEYTİN’i, nereler de, nasıl kullanacaklar? Bunu da takip etmeyi diliyoruz.

Nihai amaç, birbirlerimize, yiyecek, kuru yemiş satmak değildir.
Türkiye’nin kendi ihtiyacı ve Karadeniz üçlüsü için, ürettiği – üreteceği kuruyemişi, AMERİKAN YÖNTEMİ ile, NASIL DAHA İYİ HALE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ.

Bu dalda da, Türk Halk İşletmeciliği kurulunca, tarladan – bahçeden – topraktan satışa sunulma aşamasında, Amerikan Bilgisine ihtiyacımız var.

Bunu, - geleceğe yönelik - şimdiden bir tarafa not almanız dileği.
.
2.12.2018 10:58

Hiç yorum yok:

Katkıda bulunanlar

Share it